· 

Opinie resultaat verkiezingen 2019

Het is nu bijna een week geleden dat er regionale, federale en Europese verkiezingen plaatsvonden. Maandenlang heeft het verkiezingsthema alle media ingenomen en eindelijk was het dan zover, de Belgische bevolking mocht zijn stem uitbrengen. Een dag na de verkiezingen bleek ons politiek landschap er volledig anders uit te zien. Ergens was het te verwachten maar het is toch raar wanneer maar liefst 1 op 5 Belgen op een extreemrechtse partij hebben gestemd, het stelt me om eerlijk te zijn niet gerust.

 

Het bleek al lang dat er onvrede was over het politiek beleid. Denk maar aan de vele betogingen voor een beter klimaatbeleid en door de gele hesjes maar ook aan de vele commentaren op sociale media. Dat laatste medium heeft een grote rol gespeeld in de verkiezingen, denk ik. Daar gaat het namelijk vaak over migratie en blijkbaar was dat ‘het verkiezingsthema’. Al lang heb ik het gevoel dat er ongelooflijk veel discriminerende en racistische reacties worden geplaatst bij elk nieuwsartikel over thema’s als migratie en diversiteit dat op Facebook voorbijkomt. Wanneer de verkiezingen naderden, gaven er zelfs heel veel mensen in die reacties aan op Vlaams Belang te zullen gaan stemmen. Een multiculturele samenleving blijkt dus een uiterst gevoelig thema te zijn voor de Vlaming die blijkbaar nogal gesteld is op traditionele waarden. Die groep VB-stemmers zal het dan ook niet leuk vinden als ik hen ongelijk geef om zo extreemrechts te stemmen. Ik ben oprecht teleurgesteld in de gedachtegang van mede-Vlamingen. Waarom?

 

Ten eerste klopt het inderdaad dat ze een migratiestop willen van niet EU-burgers maar er zijn nog meerdere partijen die tegen illegale migratie zijn, streng zijn in het toekennen van verblijfsvergunningen en zelfs in bepaalde gevallen een terugkeerbeleid hanteren, ook aan de andere kant van het politiek spectrum. Dus waarom stemde je niet op deze partijen die minder extreem zijn en misschien ook wel overeenkwamen met jouw standpunt omtrent migratie? Omdat Vlaams Belangs stem het luidst klonk over deze materie misschien? Meestal is het zo dat diegene met de luidste verkondigingen, het minst realistisch is.

 

Ten tweede is migratie niet het enige punt van Vlaams Belang. De partij heeft ook nog vele andere standpunten waarvan ik denk dat niet elke VB-stemmer op de hoogte was. Zo is de partij onder andere grote voorstander van de ‘traditionele gezinnen’. Nochtans kom ik met een alleenstaande mama ook niets te kort hoor, maar toch zijn wij dan niet volwaardig? Naast wat er in hun programma staat, zijn er ook veel niet-neergeschreven punten die zich wel uiten in hun uitspraken of acties. Het feit dat Dries Van Langenhove lijsttrekker in Vlaams-Brabant voor de Kamer was, zegt bijvoorbeeld al genoeg over de mening van de partij. Een mening die inhoudt dat iedereen die geen blanke man is als inferieur beschouwd wordt... wat een eufemistisch woordgebruik is voor racistisch en discriminerend. Als ik me als blanke vrouw al benadeeld voel door hun winst, kan ik me niet inbeelden wat vrouwen - en ook mannen - met een kleurtje nu moeten voelen. Hun beleid tegen vrouwen uit zich zelfs nu al. Er verscheen een artikel over het feit dat al twee vrouwen in ‘onderlinge overeenkomst met de partij’ hun behaalde zitje in het Vlaams en Europees parlement afstaan aan een man en dus zogenaamde schijnkandidaten waren. Het feit alleen al dat de partij hier geen probleem mee heeft, zegt genoeg.

 

Ten slotte stemden veel kiezers op deze partij om naar hun zeggen ‘een duidelijke boodschap te geven aan de andere partijen’. Wel, die boodschap zal zich denk ik uiteindelijk nog tegen deze kiezers (en de rest van de bevolking die door hen in hetzelfde schuitje zit) uiten. Dit is naar mijn mening dus helemaal niet de juiste manier om een punt te maken. Natuurlijk kan je zeggen dat de partij nog geen kans heeft gehad om zich te bewijzen aangezien ze nog nooit echt beleid hebben kunnen voeren. We zullen nu zien hoe het gaat, maar ik denk niet beter dan met andere partijen aan de macht. Natuurlijk wil Vlaams Belang ook dingen doen waar ik het ook mee eens ben zoals de pensioenleeftijd terug verlagen naar 65 jaar, maar of ze dit ook echt zullen verwezenlijken valt nog te zien.

 

Ter conclusie heeft iedereen natuurlijk recht op zijn eigen mening en kiest iedereen de partij die hij of zij wil. We zullen ons moeten neerleggen bij het resultaat al vinden we het niet leuk. Het vraagstuk of VB al dan niet mag besturen, lijkt mij dan ook niet aan de orde. Als andere partijen hen overal van uitsluiten, zal de onvrede bij de bevolking enkel groeien en wie weet wat dit dan tijdens de volgende verkiezingen zal geven... De democratie heeft gesproken, alleen niet op de manier waarop het andere 4/5de  van de Vlamingen - waaronder ik - hadden gehoopt. We kunnen er nu niets meer aan veranderen en kunnen enkel hopen dat de meest extreme zaken die de partij wil doorvoeren tegengehouden worden door de andere partijen. Gelukkig werkt ons systeem niet op basis van een tweepartijenstelsel zoals in de VS, dan hadden we pas echt een probleem. Hopelijk ziet de VB-stemmer tijdens de volgende 5 jaar in dat ze een foute keuze maakten en gebeurt dit nooit meer in de toekomst. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0