· 

Klimaatspijbelaars

Afgelopen donderdag werd er voor de derde keer een klimaatmars gehouden door de zogenaamde ‘klimaatspijbelaars’. Ik was bij toeval ook in Brussel tijdens de mars aangezien ik een tentoonstelling in het ING Art Centre bijwoonde. Net op het moment dat ik het museum verliet, kwamen de klimaatactivisten ook aan op het Koningsplein. Om eerlijk te zijn verbaasde het me dat ze met zo veel waren. 35.000 blijkbaar. Ik stel me bij dit aantal toch de vraag of al deze mensen evengoed weten waar ze eigenlijk voor ‘strijden’. Een deel van de uitbundige groep zag ik met sneeuwballen naar elkaar gooien waardoor de mars eerder een schooluitstap leek zonder enige vorm van maturiteit. Nog een ander deel stond te roken, wat bij mijn weten ook niet goed is voor het milieu. Ik vraag me dus af of een groot deel van de spijbelaars niet gewoonweg deelneemt aan de mars om niet op school te moeten zijn.

 

Natuurlijk zullen er ook wel scholieren meedoen die oprecht om het milieu geven, maar ik vind dat zij in de eerste plaats school niet zouden mogen skippen om mee te gaan lopen in een mars. Uiteindelijk zijn er voldoende andere momenten waarop dit kan buiten de schooluren (bv. op woensdagnamiddag). Ik denk jammer genoeg niet dat er dan evenveel volk zou opdagen...

 

Persoonlijk vind ik het principe dat er aandacht wordt gevraagd voor de klimaatverandering goed, maar de manier waarop kan volgens mij anders. Er werd op 2 december ook al eens een grote klimaatmars gehouden waarbij 65.000 mensen op straat kwamen en die heeft tenslotte ook niets veranderd. De regering kan door een betoging misschien wel aangespoord worden om iets de ondernemen en dus meer ‘groene’ initiatieven te nemen, maar het bedenken van die (kortetermijn)oplossingen is niet zomaar gedaan vrees ik. Ik denk dat de regering het probleem van klimaatverandering wel inziet maar geen concrete oplossingen weet te vinden, net zoals de klimaatactivisten die oplossingen ook niet kunnen bieden. Naar mijn mening heeft verder betogen voor het klimaat dus weinig zin. Het hangt nu af van de regering, Europa en hoe de wereldleiders rond dit thema zullen samenwerken om de klimaatdoelstellingen te behalen.

 

Ik zou tegen de deelnemende scholieren zeggen: Ga gewoon terug naar school en doe zelf wat je kan voor het milieu en spoor anderen aan om ook hun steentje bij te dragen, maar focus je intussen op het behalen van je diploma.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Katja (zaterdag, 26 januari 2019 07:33)

    Zeer mooi geschreven Nikita. Duidelijk standpunt dat ik met je deel �

  • #2

    anoniem (woensdag, 20 februari 2019 15:59)

    Zelf ben ik al eens gaan spijbelen voor het klimaat, dus ik ben het niet helemaal eens met je mening. Omdat we op schooldagen staken, heeft het meer media-aandacht en haalt het meer uit. We zijn bereid iets op te offeren om op te komen voor onze mening. Mensen die alleen maar spijbelen om school te missen houden wekelijks spijbelen trouwens niet vol, want dan volgen er strafuren, het inhalen van toetsen en leerstof... Deelnemen aan de klimaatmarsen is onze manier van een steentje bijdragen, want niet alleen wij moeten iets veranderen, maar iedereen. En zo worden we tenminste gehoord en zal de regering genoodzaakt worden iets te doen aan de huidige situatie.