Werken als jobstudent: mijn ervaring

werken als jobstudent: mijn ervaring

Onlangs was er in het nieuws te zien dat er meer studenten dan ooit aan het werk zijn als jobstudent. Dit komt voornamelijk doordat er in uren geteld wordt en niet meer in dagen, wat voor veel meer flexibiliteit zorgt. Ik denk dat het goed is dat jongeren zo de kans krijgen om tijdens hun studie van alles uit te proberen en misschien zo sneller te weten komen welk beroep ze in de toekomst willen uitoefenen.

Een studentenjob is een kans om een duidelijker beeld over je toekomst te krijgen

Kennismaken met verschillende beroepen

Het zijn niet langer enkel en alleen de typische stages in een hogere opleiding die jongeren laten kennismaken met de arbeidsmarkt. Een studentenjob kan er namelijk ook voor zorgen dat een student van een bepaald beroep kan proeven. Alles hangt er natuurlijk van af of je er als student voor kiest om een job uit te oefenen in het kader van je studie of interessegebieden of niet. Bij de laatste optie is de kans groot dat je een studentenjob enkel ziet als manier om iets bij te verdienen en niet om iets bij te leren. Beide opties zijn goed natuurlijk. Persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een job waaruit ik ook iets kan leren en waardoor ik nieuwe dingen ervaar, al is het financiële gedeelte zonder twijfel ook een pluspunt. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om zulke leerrijke jobs te vinden, je moet vaak geluk hebben dat je hier op valt.

Waar vind je een studentenjob?

Tot nu toe heb ik al mijn studentenjobs bij toeval gevonden. Zo kreeg ik gesponsorde berichten te zien op Facebook of Instagram of zag ik vacatures door lid te zijn van bepaalde Facebookgroepen of omdat iemand die lid was, me de link doorstuurde (dank aan mijn mama 😉). Het komt er dus op neer dat je er echt net op moet vallen. Via de traditionele interimkantoren en door eindeloos te scrollen op hun websites vond ik er nog geen enkele. Misschien ben ik ook wel kieskeurig wat betreft een job. Maar daarin ben ik blijkbaar niet de enige, bleek uit een VRT-nieuwsuitzending. Veel studenten vermijden het liefst avond- en/of weekendwerk. Ik heb tot nu toe nochtans bijna niets anders gedaan dan weekendwerk, maar dan wel tijdens het hele schooljaar en niet alleen tijdens vakanties waardoor het weekend dan vrijwel de enige optie is.  Dit werken doorheen het hele schooljaar wordt ook populairder, wat volgens mij wel logisch is aangezien een dag per week werken leuker lijkt dan een volledige maand aan een stuk in de zomer.

De meerwaarde van een studentenjob

Toch denk ik dat we als studenten niet te veel hooi op onze vork mogen nemen. Ook ik leg af en toe druk op mezelf om in mijn vrije tijd zo veel mogelijk jobs uit te oefenen terwijl dat helemaal niet nodig is. Het is het niet waard om al tijdens onze studententijd een job tegen onze zin te doen terwijl we dit waarschijnlijk in de rest van ons leven nog veel gaan moeten meemaken, maar dan zonder de directe uitweg die we nu wel hebben. Zelf heb ik zo een job tijdens de hele maand augustus waarvoor ik mocht beginnen, afgeslagen. De job lag helemaal niet in mijn interessegebied en ik besefte al tijdens het sollicitatiegesprek dat dit echt mijn ding niet zou zijn. Ik heb dan in plaats daarvan wat meer andere eenmalige, flexibele jobs uitgeoefend naast mijn weekendwerk, wat voor mij veel aangenamer was en waardoor ik ook op plaatsen kwam waar ik normaal gesproken nooit naartoe zou gaan (zoals bijvoorbeeld Waregem Koerse).

Een goede balans

Het blijft dus moeilijk om als student de juiste balans te vinden tussen werken voor plezier en wat geld bij te verdienen. Het belangrijkste voor mij is toch dat je niet terneergeslagen van je werk terugkomt en dus toch op zijn minst een minimale voldoening krijgt door het werk dat je verricht. Maak je zeker niet te veel zorgen als je nu met een job zit die je echt niet graag doet, je hoeft maar op een simpele vacature te vallen en voor je het weet bevind je je in een leukere werkomgeving… en die vacature kan altijd sneller komen dan verwacht. 

Lees ook deze artikels over studeren: