· 

Haatdragende commentaren op het internet

Het internet heeft nooit echt bekend gestaan om vriendelijke mensen en leuke commentaren, maar het lijkt met de dag erger te worden. Ik kan niet eens meer op sociale media kijken zonder onbeleefde en gemene commentaren van mensen te zien onder nieuwsartikels. Vooral op Facebook is er een groot probleem op dit vlak. Het is natuurlijk makkelijk om mensen te gaan bekritiseren van achter een computer, maar ‘triest’ is het enige woord dat ik hiervoor heb.

 

Ik ben een van die personen die zelf geen reacties plaatst onder posts, maar die wel eens door de reacties gaat scrollen uit nieuwsgierigheid. Alhoewel, misschien stop ik er wel mee want de reacties maken me niet bepaald blij. Bij elk nieuwsartikel vinden mensen wel iets om over te klagen of om te bekritiseren. Het gaat dan van algemene commentaar op de maatschappij tot heel persoonlijke waarbij specifieke mensen worden aangevallen. Tegenwoordig is ook al wat de klok slaat ‘de linkse media’. Het maakt niet uit over welk onderwerp een nieuwsartikel gaat, altijd vinden mensen wel een reden om de media ‘links’ te noemen. Zeker wanneer er ‘slechte’ dingen over Donald Trump worden geschreven in artikels, zijn er altijd mensen die zeggen dat linkse media ons een vertekend beeld geven en rechtse stromingen altijd naar beneden worden gehaald. Tja, als een president echt fouten zegt in toespraken en gewoon ronduit racistisch is, zijn dat feiten en geen meningen zoals velen beweren. Aangezien ik zelf journalistiek studeer, weet ik hoe belangrijk het is om neutraal te zijn. In mijn ogen zijn de media - of toch de betrouwbare grote nieuwskanalen - dat, maar blijkbaar zitten veel mensen vast in het beeld dat ze willen zien (want er moet toch altijd iets om over te klagen zijn, niet?).

 

De linkse media
Wanneer mensen klagen over de linkse media is dat ook vaak onder artikels die iets met het migratiethema te maken hebben. Het is te gek voor woorden en gewoon walgelijk hoeveel ronduit racistische commentaren er te lezen zijn. Het lijkt ook alsof de grote winst van Vlaams Belang bij de verkiezingen van mei een soort van onuitgesproken goedkeuring heeft gegeven om zulke commentaren te verspreiden. Het lijkt ook alsof mensen - nu ze weten hoeveel procent van de bevolking achter Vlaams Belang staat - nog sneller hun mening (maar dan op een niet-ondersteunde manier) over die ‘gevoelige’ thema’s durven te verspreiden. Zelfs bij artikels waar het niet over migratie gaat, maar bijvoorbeeld over misdaad, wordt zonder enig bewijs daarvoor de schuld al snel bij ‘nieuwe’ bevolkingsgroepen gelegd. Het is gewoon verschrikkelijk dat hele bevolkingsgroepen over dezelfde kam worden geschoren. Bij elke bevolkingsgroep zitten er nochtans rotte appels, dat heeft niets met kleur te maken. Het is gewoon fout om een hele bevolkingsgroep ‘slecht’ te noemen gewoon omdat je zelf wanhopig vasthoudt aan het ‘oude gekende’.

 

Haatplatform
Ik vind het vooral gevaarlijk dat mensen die zulke lelijke commentaren posten, zo veel bijval krijgen van andere ‘commentatoren’. Veel extreme reacties die een radicale visie tonen, krijgen reacties van anderen over dat ze het eens zijn. Zo kan degene die de originele reactie schreef het gevoel krijgen dat hij goed bezig is en er geen probleem is met wat hij denkt terwijl dat wel het geval is. Ik hoop alleszins dat Facebook niet verder uitgroeit tot een platform om haat te verspreiden. De dader van de schietpartij in El Paso deelde ook zijn racistische visie op een internetplatform gevuld met mensen die hem gelijk gaven en kijk wat er is gebeurd... Toch verschuilen velen zich achter hun recht op vrije meningsuiting. Dit is natuurlijk flauwekul want meningsuiting wil zeggen dat je een onderbouwde en gefundeerde mening mag geven, maar niet dat je in het wilde weg alles en iedereen mag bekritiseren en racistische commentaren mag geven.

 

Kritiek op het uiterlijk
Natuurlijk gaan de commentaren niet altijd over deze grote thema’s. Het is ook vaak het geval dat reacties naar een bepaalde persoon gericht zijn. Laatst zag ik op Facebook een artikel (ik denk van HLN) over ‘Miss Teenager’ verschijnen. Al meteen kwam er kritiek op haar uiterlijk en werd ze zelfs ‘een lelijke trol’ genoemd. Ik denk dat in dat geval degene die het schreef de trol is. Het is bijna bij elk artikel waar een foto van een vrouw bijstaat, dat er commentaar moet gegeven worden op hoe ze eruit ziet terwijl het artikel zelf niets te maken heeft met haar uiterlijk. Het is verschrikkelijk hoe mensen anderen op zulke manier beoordelen, zijn ze zelf perfect dan? Ik denk het niet. Ook bij alle artikels waar het gaat over vrouwen die iets bereikt hebben, moeten er minstens enkele reacties zijn waarin staat dat ze het wel ‘op een andere manier’ zullen bereikt hebben. We leven verdorie in 2019 en toch worden zulke reacties nog altijd als acceptabel beschouwd door vele mensen. Denk er eens aan hoe die persoon zich moet voelen wanneer ze deze reacties leest van willekeurige mensen achter hun scherm...

 

Zelfverzekerd achter het scherm
In het echte leven durven mensen elkaar bijna niet aan te kijken op straat, laat staan dat ze met elkaar praten, maar op het internet voelen mensen zich opeens zelfverzekerd en bekritiseren ze alles en iedereen. Wanneer mensen dit doen, vraag ik me steeds af waarom. Voelen deze mensen zich niet goed in hun vel dat ze anderen naar beneden willen halen? Dat is alleszins geen excuus! Voor mijn part mogen ze al deze dingen denken (al is het niet leuk om te weten hoeveel mensen met een kortzichtige mentaliteit er zijn), maar omdat je dit denkt, hoef je het nog niet neer te schrijven waar iedereen het kan lezen. Zelf zou je ook niet graag zulke dingen over jezelf lezen. Ik denk dan, als je niets moois kan zeggen of geen gefundeerde mening kan uiten, zwijg dan. Je hoeft echt niet alles wat je denkt op Facebook in de commentarensectie te gooien. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Katja (woensdag, 14 augustus 2019 13:12)

    De wereld is inderdaad heel triest �