· 

Sinds gisteren 18, vandaag gaan stemmen

Gisteren werd ik pas achttien en vandaag al werd ik verwacht in het stemhokje. Het eerste rechtstreekse gevolg van meerderjarigheid liet dus niet lang op zich wachten. Wat één dag toch kan veranderen! De ene dag ben je wettelijk gezien nog een kind en de volgende dag word je een volwassene met veel meer plichten, maar gelukkig ook met meer rechten. Voor mij betekent de leeftijd van 18 bereiken eindelijk geen angst meer hoeven te hebben dat ik verplicht zou worden mijn papa terug te bezoeken na jaren zonder echt contact. Zo veel kopzorgen die mij jaren hebben beziggehouden die verdwijnen na één symbolische dag. Maar misschien komen er ook wel een heel pak bij… stemmen bijvoorbeeld. Wanneer ik hoorde dat de lokale en provinciale verkiezingen plaatsvonden op 14 oktober wenste ik dat de verkiezing of mijn verjaardag op een respectievelijk vroegere of latere datum viel. Ik had werkelijk geen idee op wie ik zou moeten stemmen en zag het eerder als iets negatiefs. Zelfs vandaag op de weg naar het stembureau twijfelde ik nog over mijn stem. De stemtesten die ik heb ingevuld zijn ook niet echt een hulp geweest aangezien ik op elke verschillende test een andere partij als resultaat kreeg. Ook heb ik me goed geïnformeerd over de visies van de verschillende partijen maar met geen enkele partij ben ik het volledig eens. Hoe kan je dan een goede stem uitbrengen, vraag ik me af. Is het dan niet beter dat enkel de mensen die wel weten hoe ze het willen hun stem uitbrengen? Ik zag veel lange gezichten in de rij aan het stembureau en hoorde verschillende mensen zeggen dat ze het echt niet weten en dat het hen ook niet kan schelen. Mij kan het wel schelen wie er ‘aan de macht’ komt, maar wat moet je doen als er geen enkele partij is waar je volledig achterstaat? Het is wel een democratie maar uiteindelijk is onze keuze ook beperkt tot wat ze ons aanbieden. Ik vind het een moeilijk dilemma. Persoonlijk denk ik dat een stemrecht beter zou zijn dan een stemplicht. Tenslotte stemmen velen ook blanco dus of je al dan niet stemt, het maakt geen verschil. Het vakje ‘blanco’ zag er vanmorgen erg aanlokkelijk uit maar zelf heb ik uiteindelijk toch gestemd voor een partij waarvan ik denk dat ze over het algemeen wel past bij wat ik denk. Niet volledig, maar grotendeels. Ik kan alleszins zeggen dat ik een eerder centraal denkende partij heb gekozen en niet voor een extreme visie. Het laatste wat ik wil is dat ook bij ons extreme partijen de burgers waanideeën gaan inpompen zoals in de VS en wie weet ook Brazilië wanneer hun verkiezingen hebben plaatsgevonden. Natuurlijk gaat het hier niet over de macht van een land, maar over het kleinst mogelijke orgaan waar we voor kunnen stemmen. Maar toch is ook dat van belang want alles begint ergens en een kleinste keuze kan altijd iets groter teweegbrengen en dat is niet alleen zo in de politiek!  

Reactie schrijven

Commentaren: 0