· 

Toerist in eigen land

Nog maar twee weken studeer ik journalistiek in Brussel en toch voel ik mij al helemaal thuis in de hoofdstad. Nooit had ik gedacht een stadsmens te zijn, maar toch is het zo. Nochtans zijn er nog veel delen van Brussel die ik niet ken en nog nooit ben geweest. Wanneer een les vorige week geannuleerd werd en we de rest van de dag vrij hadden, besloot ik dan maar even de toerist te gaan spelen.

 

In plaats van rechtstreeks naar huis te gaan, stapte ik via de vele trappen van de Kunstberg naar het Koninklijk Paleis. Het was een zeer warme oktoberdag – Indian Summer zoals dat heet - dus de trappen waren geen pretje. Maar het was het waard. Het uitzicht over de skyline van Brussel bovenaan de Kunstberg blijft toch een van mijn favorieten. Na even te staan genieten van het mooie uitzicht op de door de stralende zon verlichte stad, zette ik mijn tocht naar het paleis verder. Toevallig kwam ik net op een goed moment aan. Er stonden allerlei ruiters in mooi uniform op hun paarden in de rij te wachten tot er twee zwarte auto’s met geblindeerde ruiten buiten kwamen rijden. Hoog bezoek hoogstwaarschijnlijk. Zodra ze de poort buitenkwamen, begon de parade. Er luidde een melodie van tromgeroffel en trompetten en de paarden marcheerden ritmisch mee. Zeer traag kwam de stoet voorbij en ik stond te midden van de vele Aziatische toeristen het tafereel vermaakt met mijn gsm te filmen. Ik vroeg me wel af hoeveel deze parade wel niet zou kosten aan de staat en dus aan de burger, maar goed dat is slechts een gevolg van mijn journalistiek oog dat zich aan het ontwikkelen is.

 

Nadien wandelde ik door naar het Warandepark, waar ik nog nooit voordien geweest was (ik weet het, een regelrechte schande, maar ik heb mijn achterstand ingehaald!). Ik waande me even in een Londens park zoals Hyde Park bijvoorbeeld maar dan veel kleiner natuurlijk. Op een van de weinige vrije bankjes at ik mijn broodje op en aanschouwde ik de vele joggers die voorbijliepen. Ik zou er geen moed voor hebben om in het midden van de dag te gaan joggen, dacht ik bij mezelf. Ik had ook zicht op de mooie fontein die bovenaan de illusie van een regenboog gaf. Later stapte ik nog door een stukje van de Wetstraat en ging langs daar terug naar het Centraal Station. Ik moet wel zeggen dat ik even verdwaald was in die kleine straatjes die ik passeerde. De batterij van mijn smartphone was bijna leeg dus Google Maps gebruiken was geen optie meer. Na even verder stappen zag ik gelukkig een richtingspijl staan en door die te volgen stapte ik rechtstreeks naar de achteringang van het station. ‘Godzijdank, ik heb het gevonden!’, zuchtte ik.


Door mijn ‘mini-citytrip’ zoals ik het noemde, ken ik alleszins weer een stukje meer van Brussel 😊.

Meer lezen over (buitenlandse) citytripjes? Lees dan ook deze artikels:

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Katja (donderdag, 11 oktober 2018 06:41)

    Heel leuk en goed geschreven artikel. Doe zo voort! En veel succes met je studies.